Dhelpra e kuqe në Shqipëri nuk është një kuriozitet i faunës por edhe një rrezik. Ajo mund të shkaktoj tërbimin dhe ilaçi i vetë është vaksinimi.

Po po vaksinimi për mes ushqimit që hidhet nga ajri? Disa avionë të vegjël u regjistruan nga celularët e disa banorëve në Durrës dhe Lezhë të cilët dyshonin për pranin e tyre.

Por Policia qetësoi publikun se ata avionë ishin kontraktuar nga Ministria e Bujqësisë për vaksinimin e dhelprës së kuqe. Ka kohë që ka nisur ky proces.

Zëdhënësja e Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural tha se fushata e vaksinimit do të realizohet nëpërmjet disa avionëve të monitoruar nga Bashkimi Europian që do të shpërndajnë karremat vaksinal.

Mënyra e vaksinimit ka qenë e njëjtë që prej fillimit të kësaj fushate.

4 avionë të vegjël që mbartin teknologji specifike për shpërndarje e vaksinave, konfirmojnë vendndodhjen e dhelprave të kuqe dhe lëshojnë vaksinën. I gjithë ky proces është në mënyrë të kontrolluar.

Sipas projektit është parashikuar që vaksinat të shpërndahen në një periudhë 2 javore me tre faza në të gjithë zonat e mbrojtura në vend dhe avionët e vegjël ngrihen gjithnjë nga qyteti i Kuçovës.

Dhelprat e kuqe në përgjithësi krijojnë vargje shtëpish të qëndrueshëm brenda zonave që i përcaktojnë më parë, duke përdorur urinën e tyre për të shënjuar zonat ku jetojnë një faktor nxitës i sëmundjes.

Gjithashtu dhelprat e përdorin vende të caktuara për të ruajtur ushqimin e gjetur. Ato jetojnë në grupe familjare që ndajnë një territor të përbashkët.

Në habitatet e favorshme dhe zonat me presion të ulët gjuetie, dhelpra vartëse mund të jenë të pranishme në një varg.

Vaksinimi i dhelprës së kuqe është i shtrirë në tre fushata vaksinimi, ku për çdo fushatë hidhen 560.000 karrema vaksinal,”shton më tej zëdhënësja e ministrisë.
Nëpërmjet hedhjes totale prej 1.680.000 karremash vaksinal do të arrihet mbulimi i të gjithë territorit të Shqipërisë me këtë vaksinë.

Tërbimi është sëmundje virale që kur kalon tek njeriu apo tek kafshët mund të shkaktojë bllokim të trurit. Simptomat e para të kësaj sëmundje janë ethe dhe kruajtje në vendin e ekspozimit, më pas ndiqen nga lëvizje, përpëlitje të pakontrolluara, frika nga uji, paaftësi për të lëvizur pjesët e trupit dhe konfuzion. Pas shfaqjes së simptomave, tërbimi pothuajse gjithmonë çon në vdekje.

Sipas të dhënave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë koha mes kontaktit të sëmundjes dhe fillimit të simptomave zgjat nga 1 deri në 3 muaj. OBSH thotë se kjo është periudha kohore konstante por periudha e inkubimit varet nga distanca në të cilën virusi duhet të udhëtojë për të arritur sistemin nervor qendror.

Virusi i tërbimit udhëton në drejtim të trurit duke ndjekur nervat periferikë. Kjo sëmundje e rrezikshme mbartet dhe nga qenë dhe në 99% të rasteve kalon nga ata tek njerëzit.

Procesi i vaksinimit të dhelprës së kuqe ka nisur që prej viti 2014 dhe konsiston në projektin PAZA të mbështetur nga Bashkimi Europian. Vaksinimi kryhet vazhdimisht në të gjitha vendet e rajonit dhe Europës. Sipas projektit PAZA pas disa vitesh vaksinimi të rregullt, tashmë sëmundja është zhdukur në Kroaci, Serbi dhe në Maqedoninë e Veriut./ GazetaSi

The post Avionë të vegjël duke fluturuar mbi Shqipëri? Zbulohet e vërteta, ja për çfarë shërbejnë appeared first on Roba Da Albanesi.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here