Home Blog

Ligjvënësit amerikanë shprehen të shqetësuar për kërcënimet drejtuar REL-it

0

Republikani Micheal McCaul, i është bashkuar Gregory Meeks, udhëheqësit të Komitetit të Dhomës së Përfaqësuesve për Marrëdhënie me Jashtë, dhe përfaqësuesve, Macry Kaptur, Adam Kinzinger dhe Bill Keating, për t’i dërguar letër administratës së presidentit amerikan, Joe Biden, duke i bërë thirrje që ta bëjë prioritet rritjen e kërcënimeve të jashtme dhe të brendshme ndaj transmetuesit ndërkombëtar amerikan, Radio Evropa e Lirë.

Sipas tyre, çka është më shqetësuese, regjimi i presidentit rus, Vladimir Putin është duke kërcënuar Radion Evropa e Lirë me gjoba të mëdha dhe krime të mundshme penale kundër punëtorëve të këtij transmetuesi, çka sipas tyre përbën kërcënim “ekzistencial” në operacionet e kësaj organizate lajmesh brenda Rusisë.

Kongresistët kanë thënë mes tjerash se e shohin me shqetësimin faktin që teksa Radio Evropa e Lirë përballet me sfida nëpër Euroazi, ajo po përballet edhe me kërcënime të brendshme, po aq të rrezikshme, për misionin që ka.

“Ne i bëjmë thirrje administratës Biden që të angazhohet me Qeverinë ruse menjëherë, për ta bërë të qartë se këto kufizime ndaj Radios Evropa e Lirë, bashkëpunëtorëve të saj dhe stafit, janë të papranueshme, dhe në veçanti për atë se ekspozimi i stafit të Radios Evropa e Lirë ndaj krimeve penale do të rezultojë me pasoja serioze”, ka thënë ligjvënësit në letrën e tyre.

“Nëse Moska çon përpara këto vendime, atëherë ne jemi të përgatitur të punojmë me administratën tuaj për të konsideruar autoritetet ekzistuese… për të sanksionuar zyrtarët rusë të përfshirë në këto vendime, dhe për të kërkuar reciprocitet për kushtet e veprimtarisë së transmetuesve perëndimorë, sikurse Radio Evropa e Lirë në Rusi dhe transmetuesve rusë, sikurse Russia Today (RT) dhe Sputnik, këtu në Shtetet e Bashkuara”.

Ata kanë thënë mes tjerash se Radio Evropa e Lirë, ashtu sikurse shërbimet tjera transmetuese të financuara nga Kongresi amerikan janë përballur me vështirësi nën menaxhimin e Michael Pack, sa ka qenë në krye të Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Media Globale (USAGM).

Sipas tyre, Pack përmes një vargu hapash ka tentuar të dëmtojë pavarësinë editoriale të këtyre transmetuesve.

“Kthimi i menjëhershëm i integritetit të Radios Evropa e Lirë dhe rrjeteve tjera të kuadër të USAGM, kur të merrni detyrën, është hap tejet i rëndësishëm për përpjekjet e Shteteve të Bashkuara për të promovuar demokracinë dhe të drejtat e njeriut në botë, dhe për të luftuar kërcënimet ekzistenciale nga regjimi i Putinit ndaj operacionit të Radios Evropa e Lirë në Rusi”.

Michael Pack ka dhënë dorëheqje nga pozita që ka pasur ne krye të USAGM, disa orë pas betimit të Joe Bidenit si president i SHBA-së.

Ai ka thënë se dorëheqja i është kërkuar nga presidenti Biden.

Drejtorja e Programit të Zërit të Amerikës, Kelu Chao, është emëruar tani shefe ekzekutive e Agjencisë Amerikane për Media Globale (USAGM).

RTSH

Disa nga vendet turistike heqin kufizimet, kërkojnë dokument vaksinimi

0

Fraza ‘Pasaportë vaksine’ ka një efekt sigurues pavarësisht se nuk është ekzaktësisht si dokumenti tradicional i udhëtimit që mban çdokush. Por, e shpalosur në një pikë kalimi kufitar, ajo mund të hapë dyer udhëtimi që për shumëkënd janë mbyllur nga Covid-19. Disa destinacione, si Seychelles, Qipro dhe Rumania, kanë hequr kërkesat për karantinë për vizitorët që mund të provojnë se janë vaksinuar.

Të tjerë, si Islanda dhe Hungaria, janë hapur për njerëzit që janë shëruar nga Covid-19. Dhe e gjithë kjo, ngre perspektivën se prova e imunizimit mund të jetë bileta e artë për të rilancuar udhëtimet dhe duket një lajm i mirë për njerëzit që duan që tani të prenotojnë pushimet e verës, pas muajsh të tërë izolim, ndërkohë që vaksinimi po merr jetë.

Pasaporta e vaksinës mund të cojë në hapjen e restoranteve, bareve, kinemave dhe ambjenteve të tjera të argëtimit, mbyllja e të cilëve ka shkaktuar jo pak probleme. Edhe kompani teknologjike po përpiqen të përfshihen duke zhvilluar aplikacione në smartfonë apo portofolë digjitalë në të cilët individët mund të upload-ojnë detajet e testeve të koronavirusit apo vaksinimit.

E gjithë kjo po mbështetet gjithnjë e më shumë nga industria e udhëtimeve. Organizata botërore e turizmit, ka bërë apel këtë javë për miratimin e pasaportës së vaksinës, si pjesë e masave më të gjera që do të kthenin botën sërish tek udhëtimet. Por sidoqoftë, koncepti i pasaportës së imunitetit, mbetet ende në perspektivë dhe mund të mos jetë në dispozicion për pushimet e verës së këtij viti.

Ideja u diskutua gjerësisht edhe në Bruksel, por pavarësisht dakordësisë për të ka edhe shqetësime se përdorimi i një pasaporte vaksinimi për të lehtësuar udhëtimet mund të rezultojë në trajtimin e të pavaksinuarve si qytetarë të dorës së dytë.

Kjo do të çonte në skenarë ku restorantet apo baret do të kërkonin provën e vaksinimit për klientët që kërkojnë thjeshtë një gotë verë, ose kompanitë e udhëtimit që i privojnë shërbimin të pavaksinuarve.

RDA NEWS

Pastrimi i parave, shtohen subjektet nën mbikëqyrje, ndryshon vlera minimale e transaksioneve

0

Ministria e Financave dhe Ekonomisë ka gati një tjetër draftligj “Për parandalimin e pastrimit të parave dhe financimin e terrorizmit” duke ndërhyrë në një sërë nenesh të tij. Në relacionin që shoqëron draftin thuhet se ndryshimet vijnë pas rekomandimeve të bëra nga njësia europiane që monitoron pastrimin e parave (kujtojmë që Shqipëria hyri sërish në listën gri të vendeve me risk pastrim parash ne shkurt 2020 dhe është në monitorim të zgjeruar).

Referuar ndryshimeve në projektligj bien në sy disa pika. Së pari saktësohet termi i bankës guacë. Bankë guaskë’ është një institucion kreditor apo financiar , apo një institucion që kryen aktivitetet të ngjashme me ato që kryhen nga institucionet bankare dhe financiare, e themeluar në një juridiksion të caktuar por që nuk ka prani fizike, përfshirë  drejtim dhe administrimi, si dhe nuk është pjesë në një grup të rregulluar financiar. Thuhet në draft.

Së dyti, zgjerohet pjesa e atyre që janë nën mbikëqyrje duke përfshirë këtu edhe ambasadorët dhe të ngarkuarit me punë. Njëkohësisht jepen përkufizimet “e anëtarëve të familjes” si dhe “të personave që njihen si bashkëpunëtorë të ngushtë” të personave të ekspozuar politikisht.

Së treti, përfshihet përkufizimi i trustit ndërkohe që tek ofruesit e shërbimeve të mjeteve virtuale shtohet kujdestari i portofolit.

Në grupin e subjekteve që i nënshtrohen këtij ligji që specifikohen në nenin 3 është shtuar edhe një tjetër pikë që saktëson se agjentët e pasurive të paluajtshme nuk do të raportojnë vetëm kur bëjnë shitje apo blerje por edhe kur ka marrëdhënie qiraje. Konkretisht “kur veprojnë si ndërmjetës në dhënien me qira të pasurive të paluajtshme, në lidhje me transaksionet për të cilat qiraja mujore arrin në vlerën e barabartë apo më të madhe se 500 000 Lek, pavarësisht nëse transaksioni kryhet në një transaksion të vetëm ose në disa transaksione të lidhura”.

Po kështu janë shtuar edhe tre grupime të tjera. Së pari çdo individ, person fizik apo juridik, të cilët tregtojnë mallra apo shërbime në masën që kryejnë apo pranojnë pagesa në para fizike në një shumë prej 1 000 000  (një milion) lek  ose më shumë, pavarësisht nëse transaksioni kryhet në një transaksion të vetëm ose në disa transaksione të lidhura.

Së dyti “audituesit ligjorë, kontabilistët e miratuar dhe këshilltarët tatimorë.

Së treti çdo person tjetër që merr përsipër që të ofrojë, drejtpërdrejt apo nëpërmjet personave të tjerë me të cilët ai person ka lidhje, ndihmë materiale, asistencë apo këshillim për çështje tatimore, si biznes kryesor apo veprimtari profesionale.

Po kështu në ralacion sqarohet se në funksion të forcimit të masave parandaluese dhe ne vijim të vlerësimit nga autoriteti përgjegjës i praktikës se mbikëqyrjes së përputhshmërisë së subjekteve raportuese me detyrimet kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit në nenin 5, pas pikës 2 shtohet pika 2.1 duke vendosur detyrime minimale kujdesi edhe për transaksionet në vlera më të vogla se 100,000 lek.

“2.1 Për klientët rastësorë që kryejnë transaksione në vlera më të vogla se 100,000 lek, ruajtja e kopjes se dokumenteve identifikuese nuk është e detyrueshme. Për këta klientë regjistrohen së paku të dhënat e emrit, mbiemrit, datëlindjes, numrit personal për shtetasit e Republikës së Shqipërisë, si dhe atë të barasvlershëm për shtetasit e huaj dhe autoritetin që e ka lëshuar” thuhet në draft.

Autoritetet kanë përfshirë edhe dy nene të reja ku sqarohet vigjilenca e zgjeruar. Kjo e fundit kryhet edhe në raste të tjera të konsideruara me risk të lartë sipas vlerësimit të vetë subjektit. “Në vlerësimin e rreziqeve të pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit, që lidhen me llojin e klientëve, zonës gjeografike, produkteve, shërbimeve, transaksioneve apo kanaleve të veçanta të shpërndarjes, subjektet e këtij ligji marrin parasysh faktorët dhe situatat e parashikuara me vendim të Këshillit të Ministrave” thuhet në draft.

RTSH

Denaj komenton rritjen e pagave: Si ndryshuan për Policinë, Arsimin dhe mjekët

0

Paratë e shqiptarëve në vit zgjedhor, pensione, rroga apo rrugë? Kjo ishte tema në emisionin ‘Java në RTSH’ këtë të premte ku Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj komentoi situatën ekonomike. Lidhur me dy nga kolonat më të rëndësishme që masin performancën e një qeverie, pagat dhe konsumi, Denaj tha se, sa i përket pagave bëhet fjalë për një rritje për funksion. Por, sipas saj, kjo nuk është rritja e parë në rreth 8 vite qeverisje të kryeministrit Rama.

Qeveria e ka pasur gjithnjë në vëmendje, qoftë edhe për punonjësit e policisë. Nëse marrim në konsideratë që nga viti 2013, nga 58 mijë, sot e kanë pagën mbi 80 mijë. Nga 61 mijë në 72 mijë janë sot arsimtarët dhe mjekët gjithashtu me rritje të konsiderueshme. Pra rritja është diku te 56% në krahasim me vitin 2013. Kjo rritje e konsiderueshme u ratifikua vitin e kaluar në Parlament“, tha ministrja Denaj.

Duke komentuar koncesionet, ministrja Anila Denaj tha mbrëmjen e së premtes se ato do të negociohen në rastet e një skenari negativ për ekonominë.

Në studion e emisionit “Java në RTSH’, Denaj foli edhe për financimin e dozave të vaksinave, të porositura nga qeveria. Sa i përket borxhit publik, ministrja u shpreh në panelin me analistët Preç Zogaj dhe Lorenc Vangjeli se një nga skenarët është zgjerimi i tij deri në 80.5%.

Ne nuk po diskutojmë faktin që PPP aktuale erdhën sot. Ato kanë qenë dhe nëse jemi në një skenar negativ për ekonominë sigurisht që do t’i negociojmë. Për kushtet si Shqipëria kur u godit nga tërmeti apo pandemia, zgjerim i borxhit mendohet deri në 80.5%. Ndërsa për vaksinat, ju siguroj se ekziston mbështetja e plotë buxhetore sipas planifikimit. Nëse do të ketë nevojë madje, nga buxheti i PPP do ta alokojmë për vaksinimin. Por gjithmonë në rast nevoje dhe duke e rishikuar buxhetin“, tha ministrja Denaj për ‘Java në RTSH’.

RTSH

Rikonstruktohet nënstacioni elektrik në Librazhd, Balla: I shërben 45 mijë banorëve

0

Investimi kapital që OSHEE ka kryer në nënstacionin elektrik të Librazhdit, me një vlerë prej 1.5 milionë dollarë, zgjidh një herë e mirë problemin e energjisë elektrike për 45 mijë banorë të bashkisë Librazhd. Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste, Taulant Balla, i shoqëruar nga kryetari i bashkisë, Kastriot Gurra inspektoi nga afër përfundimin e këtij investimi të rëndësishëm për banorët e Librazhdit.

Në fjalën e tij, zoti Balla theksoi se investimi ishte i merituar për një nga qytetet i cili historikisht ka qenë i rregullt në pagesat e energjisë elektrike, ndërkohë që vuri në dukje se 7 vite më parë ky investim do të ishte i paimagjinueshëm. “Mirëadministrimi i OSHEE ka krijuar mundësinë që, jo vetëm të rrisë nivelin e arkëtimeve dhe uljen e humbjeve në rrjet, por edhe të kryejë investime të këtij lloji. Bien të gjithë dakord që 6-7 vite më parë këto lloj investimesh ishin të pamundura dhe as mund të mendoheshin. Ky është investim ka ardhur si pasojë edhe e këtij mirëadministrimi. Qytetarët paguajnë energjinë elektrike, qytetarët duan të marrin shërbimin”, – nënvizoi Balla.

Në nënstacionin Elektrik të Librazhdit është vendosur një transformator i teknologjisë së lartë, prodhim amerikan me kapacitet 110/20KV 40-50 MVA, i cili përballon plotësisht nevojat e Librazhdit dhe ka një garanci 40 vjeçare pune.

Vlera e investimit të OSHEE është 1.5 milionë dollarë duke garantuar nivel të mirë dhe stabël tensioni sipas standardeve të Bashkimit Europian. Nënstacioni i vjetër ishte ndërtuar në vitin 1967

RTSH

Rikthehen tërmetet në Shqipëri, lëkundje e lehtë në Hamallaj

0

Lëkundje tërmeti janë ndjerë mëngjesin e sotëm në vendin tonë. Sipas IGJEUM tërmeti me magnitudë 2.5 ballë ka rënë detin Adriatik, 5 km në veriperëndim të Hamallajt dhe në një thellësi prej 2 km Nuk ka të dhëna për dëme.

Lëkundje tërmeti janë ndjerë mëngjesin e sotëm në vendin tonë. Sipas IGJEUM tërmeti me magnitudë 2.5 ballë ka rënë detin Adriatik, 5 km në veriperëndim të Hamallajt dhe në një thellësi prej 2 km Nuk ka të dhëna për dëme.

RDA

Të kënaq shpirtin/ Ja si të përgatisni byrekun e misrit me spinaq në shtëpi

0

Një recetë fantastike, e cila shijon pa masë sidomos kur përgatitet në shtëpi e serviret e ngrohtë, shoqëruar me kos a dhallë të freskët.

AgroWeb.org ju sjell më psohtë recetën e përgatitjes së byrekut me petë misri, një recetë fantastike, e thjeshtë në përgatitje dhe e shëndetshme gjithashtu .

Byreku me miell misri është ideal për t’u përgatitur e shijuar në çdo kohë.

Shoqërohet në mënyrë fantastike me sallata të freskëta të stinës, supa të ndryshme por edhe turshi të përgatitura vetë në shtëpi.

Përgatitja e Byrekut me Miell Misri
Përbërësit
1 kg spinaq

1 filxhan çaji vaj ulliri

4 filxhanë çaji miell misri

1 kokërr vezë

2 lugë gjelle djathë i thërrmuar

Kopër ose nenexhik

Përgatitja
Spinaqi lahet mirë dhe grihet hollë. Kaurdiset në një enë të mbyllur, sa të zbutet.

Kur hiqen nga zjarri u hidhet një fetë djathë i bardhë i thërrmuar, kripë, vezë, kopër ose nenexhik.

Përzjerja lihet të zjejë derisa të ngelet pa lëng.

Në një tenxhere hidhet më tepër se gjysma e miellit të misrit.

Shtohet ujë i nxehtë, kripë, vaj ulliri dhe përgatitet një brumë i derdhur.

Brumi hidhet në një tavë të lyer me pak vaj.

Mbi të hedhim masën e spinaqit dhe mbulohen me një shtresë mielli misri (hidhet me anë të sitës apo me anë të dorës).

Spërkatet me qumësht ose ujë që të njomet mielli.

Në fund spërkatet me disa pika vaj ulliri apo gjalpë të freskët dhe futet të piqet në furrë derisa të marrë një ngjyrë të kuqërremtë.

RDA

Mezi pres që të mbarojë pandemia”/ 90-vjeçari pasi bëri vaksinën fitoi makinën luksoze me 502 kuaj fuqi

0

Dashuria për makinën nuk njeh moshë, siç dëshmohet nga një sërë rastesh të personave të moshuar të cilët kanë vendosur të shtojnë një stoli të re në garazhin e tyre, ose kokëfortësisht refuzojnë të lënë makinën e tyre të preferuar.

Më parë ishte 80-vjeçari që ka blerë makinën Ferrari F40, si dhe bashkëmoshatarin e tij, i cili ka blerë vetëm 80 modele Porsche.

Këtë herë protagonist është një veteran 90-vjeçar i Forcave Ajrore të SHBA, i cili festoi ditëlindjen e tij duke i bërë një dhuratë të veçantë vetes.

Chuck Cook, i bleu vetes një Chevy Corvette C8 krejt të re, duke e veshur atë me një ngjyrë të kuqe speciale (Red Torch).

90-vjeçari fitoi xhevahirin me katër rrota nga përfaqësia e Cecil Clark Chevrolet, me qendër në Leesburg, Virginia.

Delegacioni jo vetëm që njoftoi lajmin përmes Facebook, por gjithashtu rezervoi disa surpriza për Chuck: Një festë e veçantë u mbajt, kulmi i së cilës ishte një tortë, në të cilën kishte një foto të automjetit të sapo fituar.

Sipas gazetës lokale Leesburg Daily Commercial, blerja e re e 90-vjeçarit nuk është e para e Corvette, pasi në të kaluarën ai kishte blerë tre të tjerë. Në fakt, sipas kësaj, Chuck po pret me padurim fundin e pandemisë, për të shijuar makinën e tij të re.

“Mezi pres që të mbarojë pandemia, për ta shoqëruar atë në të gjitha rrugët,” tha Chuck në një deklaratë.

Shekulli.al

1.450 të vdekur që nga paraqitja e Covid-19 në Kosovë

0

Që nga fillimi i pandemisë, 1.450 persona kanë humbur jetën nga Covid-19 në Kosovë. Numri total i rasteve pozitive nga 13 marsi i vitit të kaluar është 57.696, prej tyre 50.731 janë shëruar, ndërsa numri i i rasteve aktive është 5.515.

Numri total i rasteve pozitive është 57.696 raste nga 218.142 persona të dyshimtë në virusin SARS CoV-2 dhe 1.450 raste të vdekjes.

Gjatë 24 orëve të fundit, janë shëruar 244 pacientë derisa numri i përgjithshëm i të shëruarve deri më sot është gjithsej 50.731 raste, kurse numri i rasteve aktive është 5.515 thuhet në raportin e fundit të IKSHPK-së.

Top Channel

Shqipëria e Madhe/ Ambasada e Rusisë në Tiranë reagon ndaj Haradinajt: Provokim, po përparon si ide

0

Pas deklaratave të Ramush Haradinajt për referendumin e bashkimit të Shqipërisë me Kosovën ka reaguar Ambasada Ruse në Shqipëri të cilat i kanë quajtur këto deklarata si provokim.

Këtu po bëhet fjalë për një provokim të radhës, të implikuar në ideologjinë e Shqipërisë së Madhe, e cila kohët e fundit ka përparuar gjithnjë e më intensivisht në rajon dhe kërcënon drejtpërdrejt integritetin territorial të shteteve të Ballkanit”– shkruan Ambasada në një reagim në Facebook.

Para disa ditësh Ramush Haradinaj deklaroi se për zhvillimin e mëtejshëm të Kosovës në arenën ndërkombëtare shikon si opsion bërjen e një referendumi për Bashkimin Kombëtar.

“Shpjegova për rrezikun që Kosova të mbetet në pozita të njëjta për shumë vite në vijim, e rrethuar dhe e izoluar. Edhe pse ne kemi orientimin tonë euroatlantik, nuk jemi pa opsion, nëse kjo gjendje e Kosovës do të vazhdojë me tendenca që të zgjatet deri në pafundësi. Opsioni tjetër, do të jetë Referendumi i organizuar për bashkimin tonë më Shqipërinë, sepse ne nuk do të qëndrojmë duarkryq. Ky nuk është kërcënim për askënd, por thjesht Kosova e ka të domosdoshme anëtarësimin në NATO, qoftë si shtet i pavarur, qoftë si e bashkuar me Shqipërinë”

Një reagim i tillë i Ambasadës së Rusisë në Tiranë vjen në një kohë ku Shqipëria shpalli ‘non grata’ diplomatin Alexez Krivosheev, për shkak të mosrespektimit të masave anti-Covid. Këtë dëbim Rusia e ka cilësuar si një provokim nga ana e Shqipërisë dhe sipas tyre nuk do lihet pa përgjigje reciproke.

Një tjetër ‘përplasje’ mes Tiranës dhe Moskës ishte për vaksinat anticovid, ku kryeministri Edi Rama e quajti të papërshtatshëm dhe provokim reagimin e Ambasadës rusë në vendin tonë për vaksinën Sputnik V që mund t’i ofrohej vendit tonë.

Kujtojmë se më 19 janar lidhur me deklaratën e Ramush Haradinjat ka reaguar edhe Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, duke thënë se një bashkim i mundshëm i Kosovës me Shqipërinë është një kërcënim jo vetëm për Serbinë, por edhe për rajonin, Evropën dhe të gjithë botën.

Reagimi i plotë i Ambasadës Ruse në Shqipëri:

Nga komenti i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Federatës Ruse për deklaratën e z. R.Haradinaj

Kohët e fundit një nga politikanët shqiptarë e Kosovës, Ramush Haradinaj, deklaroi se synon të kërkojë mbajtjen e një referendumi për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, nëse ky pseudo-shtet i vetëshpallur nuk pranohet sa më shpejt në Bashkimin Evropian dhe organizatat ndërkombëtare si dhe Beogradi nuk do të njohë “pavarësinë” e Kosovës.

Këtu po bëhet fjalë për një provokim të radhës, të implikuar në ideologjinë e Shqipërisë së Madhe, e cila kohët e fundit ka përparuar gjithnjë e më intensivisht në rajon dhe kërcënon drejtpërdrejt integritetin territorial të shteteve të Ballkanit. Shantazhi politik është i papranueshëm dhe pikërisht kështu duhet të interpretohet fjalimi i R. Haradinajit, i cili me lehtësi propozon të rishikojë në mënyrë arbitrare kufijtë në Ballkan.

Top Channel