Një lloj imuniteti ndaj koronavirusit të ri që u shfaq në Kinë ‘SARS-CoV-2; mund të jetë i pranishëm në një pjesë të popullsisë të ekspozuar ndaj koronavirusëve të tjerë, ndoshta edhe për ata që shkaktojnë ftohjen e zakonshme.

Në praktikë, do të kishte njerëz të mbrojtur nga koronavirusi përgjegjës për COVID-19 ‘pjesërisht ose ndoshta plotësisht’ pa u ekspozuar kurrë ndaj tij. Për më tepër, termi koronavirus nuk i referohet një patogjeni të vetëm, por një nënfamilje të viruseve të quajtur Orthocoronavirinae; prandaj ato janë të shumta, dhe ata që i përkasin asaj marrin këtë emër për shkak të formës karakteristike “kurorë” kur shikohen nën një mikroskop elektronik.

Për të përcaktuar “imunitetin e mundshëm” në SARS-CoV-2 ishte një ekip studimor amerikan i udhëhequr nga shkencëtarë nga Instituti La Jolla për Imunologji (LJI) dhe Universiteti i Kalifornisë, të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegë nga Departamenti i Mikrobiologjisë në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai në New York dhe Departamenti i Imunologjisë dhe Mikrobiologjisë së Universitetit të Karolinës së Veriut. Shkencëtarët, të koordinuar nga profesori Alessandro Sette, profesor në Departamentin e Mjekësisë të universitetit të Kalifornisë, arritën në përfundimet e tyre pasi analizuan gjakun e 40 personave: 20 të infektuar me koronavirusin e ri dhe 20 të tjerë gjaku i të cilit u tërhoq midis 2015 dhe 2018, pra nuk i ekspozohet patogjenit. SARS-CoV-2, në fakt, sipas një studimi italian të realizuar nga studiues të Universitetit Campus BioMedico të Romës bëri që të hidhej speciet ‘spillover’ në gjysmën e dytë të nëntorit 2019, me gjasë në tregun e peshkut Wuhan.

Duke analizuar gjakun e njëzet pacientëve të infektuar me koronavirus, shkencëtarët gjetën një përgjigje të rëndësishme nga sistemi imunitar. Në 100 përqind të rasteve, u gjetën qelizat CD4 T, ato që mbështesin qelizat B për të prodhuar antitrupa ndaj patogjenit zbuluar gjithashtu); ndërsa në 70 përqind të rasteve janë identifikuar qelizat e tjera imune të quajtur T CD8, të cilat sulmojnë dhe shkatërrojnë qelizat e infektuara nga virusi. Këto janë shenja që tregojnë një reagim të fortë të sistemit tonë imunitar kundër koronavirusit, me gjithçka që vijon në lidhje me vaksinat e mundshme, imunogjenitetin, trajtimet me plazmën e antitrupave  , imunoglobulinave të shëruar ose monoklonalë.

Megjithatë, rezultati më interesant i studimit u mor duke parë gjakun e njerëzve që nuk janë ekspozuar kurrë në koronavirus. Nëpërmjet eksperimenteve specifike, Shtatë dhe kolegët identifikuan një përgjigje imune të lidhur me qelizat T kundër koronavirusit SARS-CoV-2 në 11 mostra nga 20. Si është e mundur nëse njerëzit që janë tërhequr me gjak nuk kanë rënë kurrë në kontakt me virus? Siç shpjegojnë shkencëtarët, përfshirë profesorin Enrico Bucci, një ekspert në Biokimi dhe Biologji Molekulare që jep mësim në Universitetin prestigjioz Temple në Philadelphia, këta pacientë mund të kenë qenë të ekspozuar ndaj koronavirusëve të tjerë që përcaktojnë një lloj reaktiviteti kryq, d.m.th., ato prodhojnë një imunitet që mund të funksionojnë (të paktën pjesërisht) gjithashtu me SARS-CoV-2.
Kjo është për shkak të afërsisë gjenetike të patogjenëve të përfshirë. Në rast të ekspozimit ndaj virusit të ri, me fjalë të thjeshta, njerëzit me këtë imunitet të kaluar mund të mos sëmuren, ose mbase shfaqin simptoma shumë të buta. Siç dihet, COVID-19 mund të shkaktojë simptoma shumë të lehta, të jetë asimptomatik ose të shkaktojë infeksione që të zhvillohen aq serioze sa të jenë fatale. Të dyshuarit kryesorë për këtë “mbrojtje” të mundshme janë koronaviruset e ftohta, pasi antitrupat janë zbuluar të lidhur me dy prej tyre në gjakun e analizuar.

Sipas asaj që tregoi Bucci në një postim në Facebook, studimi ka ende një kufi i cili nuk duhet të nënvlerësohet, d.m.th. fakti që është kryer në një kampion shumë të vogël, dhe për këtë arsye kërkime më të thelluara do të jenë të nevojshme për konfirmime. Duhet gjithashtu të theksohet se prania e ndërveprimit midis koronavirusëve mund të shkaktojë disa probleme të ndjeshmërisë ndaj të ashtuquajturave teste serologjike, të afta për të zbuluar imunitetin e mundshëm të një personi ndaj SARS-CoV-2. Detajet e studimit “Synimet e përgjigjeve të qelizave T ndaj koronavirusit SARS-CoV-2 te njerëzit me sëmundje COVID-19 dhe individë të pashfrytëzuar” u botuan në revistën shkencore autoritare Cell.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here