Një përpjekje për datimin e Epikave Homerike krahason dukuritë natyrore të përshkruara në epika me dukuritë astronomike dhe verifikon të vërtetën historike të rrëfimit. Rezultati është dëshmi e datave të sakta për ngjarjet e regjistruara në epikë.

Ne besojmë se miti sillet rreth ngjarjeve të vërteta thotë Panagiota Preka-Papadima, profesore e astrofizikës në Universitetin e Athinës.

Ajo dhe një ekip që ka botuar artikuj në revista shkencore ndërkombëtare besojnë se disa nga ngjarjet e përshkruara, në të vërtetë kanë ndodhur dhe vërtetojnë se fenomenet natyrore të përmendura, korrespondojnë me kohën e rrëfimit të tyre.

Odiseu arriti në Itakë më 25 tetor 1207 p.e.s  shkruan ajo. Pesë ditë më vonë kishte një eklips diellor 75% që mbulonte Detin Jon dhe më pas ndodhi vrasja e paditësve thotë zonja Papadima.

Eklipsi, si dhe disa nga ngjarjet e raportuara, janë verifikuar nga hartat e NASA-s që përshkruajnë fenomene natyrore nga 4500 B.C. deri në 10000 A.D.

Nga 1300 p.e.s në 1130 p.e.s, vitet në të cilat vendosen dy epope, kishte 14 eklipse diellore. Vetëm pesë ishin të dukshëm në Detin Jon dhe dy prej tyre kishin një eklips 2%, kështu që nuk ishte e mundur të vërehej. Një tjetër ndodhi me perëndimin e diellit, kështu që ne jemi të interesuar vetëm për dy  shpjegoi znj. Papadima.

gazeta shekulli

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here