Izraeli është bërë kryeqendra e Covid-it në botë pavarësisht se kryeson kauzën për vaksinat. Statistikat e përpiluara nga ekipi hulumtues i mbështetur nga Universiteti i Oksfordit “Our World in Data” tregon se kishte një rekord 1,892 raste Covid për milion njerëz në Izrael të mërkurën, gati 0.2 përqind e të gjithë popullsisë në një ditë të vetme. Kjo ishte dukshëm më e lartë se Mongolia e dyta më e goditur, ku norma ishte 1,119 për milion, dhe dyfishi i shifrave për Kosovën (980), Gjeorgjinë (976) dhe Malin e Zi (909), të cilët përfunduan pesë vendet e para.

Por vendi ka raportuar vazhdimisht disa nga nivelet më të larta të infeksionit në botë që nga mesi i gushtit në mes të një valë të tretë të paparë, pavarësisht se ishte një nga kombet më të vaksinuar në botë. Për krahasim, 522 njerëz për milion në Mbretërinë e Bashkuar u testuan pozitivë dje dhe shifra ishte më afër 595 në SHBA. Ajo sugjeron që mbrojtja e fituar nga vaksinat po fillon të përkulet përballë variantit Delta shumë të transmetueshëm.

Ndërsa Izraeli po sheh numra rekord të rasteve në valën e tij të katërt, vaksinat ende po mbrojnë kundër sëmundjeve të rënda me vdekjet e Covid që shkojnë në rreth gjysmën e nivelit të valës së tij të dytë, edhe pse vdekjet janë rritur ndjeshëm në muajin e fundit. Izraeli ka ofruar doza shtesë për njerëzit mbi moshën 60 vjeç që nga korriku dhe të dhënat sugjerojnë se skema ka ndihmuar në frenimin e shtimit të shtrimeve në spitale. Që atëherë, vendi ka zgjeruar ngarkesën e rimbushjes për të gjithë mbi 12 vjeç, të cilët tashmë kanë marrë dy doza.

Shekulli Online

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here