Anëtarët e grupeve të ekstremit të djathtë që grumbullohen në internet janë drejtuar vazhdimisht në një faqe të veçantë në internet javët e fundit – baza e të dhënave federale që tregon vdekjet dhe reagimet anësore në të gjithë vendin midis njerëzve që kanë marrë vaksinat Covid-19.

Megjithëse reagimet negative kanë qenë relativisht të rralla, numrat përdoren nga shumë grupe ekstremiste në përpjekje për të mbështetur një dezinformim të rremë dhe alarmues në artikuj dhe video me tituj si “Vaksinat Covid-19 janë armë të shkatërrimit në masë – dhe mund të fshijnë Rracen njerëzore “ose” Mjekët dhe infermierët që japin vaksinën Covid-19 do të gjykohen si kriminelë lufte. ”

Nëse lëvizja e ashtuquajtur Stop Stop Vjedhjes  dukej se po ndiqte një kauzë të humbur sapo Presidenti Biden u përurua, mbështetësit e saj midis organizatave ekstremiste tani po miratojnë një axhendë të re nga fushata anti-vaksinuese për të provuar të minojnë qeverinë.

Nxjerrja e sigurisë dhe efikasitetit të vaksinave po ndodh në dhomat e bisedave të frekuentuara nga të gjitha llojet e grupeve të krahut të djathtë, përfshirë djemtë krenarë; lëvizja Boogaloo, një lidhje e lirë që njihet për dëshirën për të shkaktuar një Luftë të dytë Civile; dhe organizata te ndryshme paramilitare.

Këto grupe priren të portretizojnë vaksinat si një simbol të kontrollit të tepruar të qeverisë. “Nëse më shume  njerëz vaksinohen, atëherë sistemi do të duhet të përdorë forcë më agresive mbi ne të tjerët për të na bërë ta marrim”, lexojme ne  një postim te fundit në platformën e mediave sociale Telegram, në një kanal të lidhur me anëtarët e Djemve Krenarë i akuzuar për sulm në Kapitol.

Një tubim “Stop Vjedhjes” në Kapitolin e Shtetit të Pensilvanisë në nëntor.
Një tubim “Stop vjedhjes” në Kapitolin e Shtetit të Pensilvanisë në nëntor. Kredia … Gabriela Bhaskar për The New York Times
Fokusi i theksuar tek vaksinat është veçanërisht i habitshëm në kanalet e diskutimit të populluara nga ndjekësit e QAnon, të cilët kishin profetizuar në mënyrë të gabuar se Donald J. Trump do të vazhdonte si president ndërsa kundërshtarët e tij politikë do perfundonin  në burg.

“Ata kaluan ndërrimin e bisedës kombëtare larg Trump për atë që po ndodhte me devijimin masiv të vaksinave,” tha Devin Burghart, kreu i Institutit për Kërkime dhe Edukim për të Drejtat e Njeriut me bazë në Seattle, i cili monitoron ekstremin e djathtë lëvizjeve, duke iu referuar ndjekësve të QAnon. “Kjo i lejoi ata të largoheshin nga dështimi i profecisë së tyre të mëparshme për t’u përqëndruar në diçka tjetër.”

Paralajmërimet apokaliptike në lidhje me vaksinën futen në rrëfimin e ekstremit të djathtë se qeverisë nuk mund t’i besohet, ndjenja gjithashtu në rrënjë të trazirave të Kapitolit të 6 Janarit. Sa më shumë kundërshtarë të vaksinave të arrijnë të parandalojnë ose të paktën të vonojnë imunitetin e tufës, vunë në dukje ekspertët, aq më shumë do të duhet që jeta të kthehet në normalitet dhe kjo do të dëmtojë më tej besimin tek qeveria dhe institucionet e saj.

Pranverën e kaluar, një qëllim i përbashkët midis aktivistëve të ekstremit të djathtë dhe lëvizjes anti-vaksinuese u shfaq për herë të parë gjatë protestave të armatosura në kryeqytetet e shumta të shtetit kundër masave të bllokimit të koronavirusit. Ai ndër-pllenim u zgjerua me kalimin e kohës.

Më 6 janar, ndërsa protestuesit përparuan në Kapitol, figura të shumta udhëheqëse në lëvizjen anti-vaksinuese ishin në skenë afër, duke mbajtur tubimin e tyre për të sulmuar si rezultatet e zgjedhjeve ashtu edhe vaksinimet Covid-19.

Ngjarjet e lanë në hije protestën e tyre, por të paktën një aktiviste e hapur, Dr. Simone Gold nga Beverly Hills, Kaliforni, u akuzua për shkeljen e Kapitolit. Ajo e quajti arrestimin e saj një sulm ndaj fjalës së lirë. Ajo ishte një nga disa mjekë që u shfaqën në një video vitin e kaluar duke përhapur pretendime mashtruese në lidhje me koronavirusin. Z. Trump ndau një version të videos, të cilën Facebook, YouTube dhe Twitter e hoqën pasi miliona shikues e shikuan atë.

Dr. Simone Gold në një video për America’s Frontline Doctors, një organizatë e akuzuar për përhapjen e informacioneve mashtruese në lidhje me koronavirusin dhe trajtimet e mundshme. Ajo më vonë u akuzua për shkelje të Kapitolit.

Një muaj që kur inokulimet filluan në dhjetor, aleanca që grupon organizatat ekstremiste me lëvizjen kundër vaksinimit është rritur dhe më e zhurmshme, pasi teoritë e konspiracionit rreth vaksinave u përhapën ndërsa ato për numërimin e votave presidenciale u tërhoqën.

Me protestat e tyre të vazhdueshme, grupet e ekstremit të djathtë vendosën shumë nga pikat e njëjta që flasin si kundërshtarët e vaksinimit. Zëra të shquar si në “Stop Vjedhjes” dhe lëvizjet anti-vaksinuese ndihmuan për të organizuar tubime të shpërndara në 20 Mars kundër vaksinave, maskave dhe distancës sociale .

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here