I pasur me ujë, me një ‘zemër’ shkëmbore, një atmosferë të trashë dhe madje një shok sekret udhëtimi: këto janë tiparet e spikatura të planetit TOI-130b, që rrotullohet rreth një ylli si dielli pak më shumë se 180 vjet dritë larg nesh. Identikiti i tij i parë u gjurmua falë spektrografit ESPRES, i instaluar në Teleskopin Shumë të Madh VLT të Observatorit të Evropës Jugore ESO në Kili. Nga një grup kërkimor ndërkombëtar i udhëhequr nga Alessandro Sozzetti i Institutit Kombëtar të Astrofizikës INAF.

Planeti TOI-130b, u zbulua ndërsa kalonte para yllit të tij falë misionit TESS të NASA-s, ka një rreze të barabartë me 2.4 herë atë të Tokës dhe përfundon orbitën e tij në 14.3 ditë. “Falë matjeve të ESPRES kemi përcaktuar që masa e TOI-130b është 7.8 herë më e madhe se Toka dhe dendësia e saj është rreth gjysma e planetit tonë”, shpjegon Sozzetti. “Ne arritëm në përfundimin se TOI-130b mund të ketë një bërthamë shkëmbore me një sasi të konsiderueshme uji, të rrethuar nga një mbyllje domethënëse gazi.”

Karakteristikat e TOI-130b, në kombinim me faktin se ylli rreth të cilit orbiton është shumë i ndritshëm, e bëjnë atë një nga objektet më interesante për studimin e atmosferës së tij, veçanërisht me teleskopin hapësinor James Webb lëshimi i të cilit pritet të bjere . Por falë analizës së të dhënave të ESPRES, ky sistem ekzoplanetar ka rezervuar një tjetër surprizë për studiuesit.

“Ne ishim në gjendje të zbulonim praninë e një shoku të dytë jo-tranzit, TOI-130c, me një periudhë rreth 41 ditë dhe një masë të krahasueshme me atë të Neptunit”, shton Mario Damasso, gjithashtu një studiues i INAF dhe në ekipin që krijuar kam studiuar. “Orbitat e dy planetëve janë praktikisht rrethore, një fakt që ne mund ta interpretojmë si për shkak të mungesës së fazave” të dhunshme “në evolucionin fillestar të sistemit, siç janë përplasjet e mëdha dhe fenomenet dinamike të paqëndrueshmërisë me planetët e tjerë”.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here