Efekti i pandemisë, izolimi i kërkuar shoqëror dhe trazirat shoqërore kanë çuar shumë prej nesh në sjellje dhe shqetësime më ekstreme, duke përfshirë paranojën, thonë ekspertët.

Pandemia ka sjellë pasiguri dhe stres të madh, tha Dr. Bandy X Lee një psikiatër mjeko-ligjor me qendër në New York i cili aktualisht është president i Koalicionit Botëror të Shëndetit Mendor.

Kontribuues për këtë është një mjedis i pasigurt ekonomik dhe dezinformimi aktiv rreth pandemisë dhe çështjeve të tjera të përjetësuara nga institucione të besuara historikisht, si qeveria e SHBA-së dhe zyra e presidentit amerikan Joe Biden.

Ky bllokim jashtëzakonisht i zgjatur për shkak të menaxhimit joefektiv dhe përçarjeve shoqërore dhe mjerimit ekonomik pasues – në shumë mënyra më keq se Depresioni i Madh, me pabarazi të jashtëzakonshme, uri, të pastrehë, papunësi dhe dëshpërim  tashmë po çojnë në varësi të shfrenuar të drogës, depresion, vetëvrasje dhe vrasje, tha Lee.

Udhëzuesi i Psikiatrisë John Hopkins e përkufizon paranojën si një përgjigje ndaj kërcënimeve të perceptuara që ndikohen më shumë nga ankthi dhe frika, që ekzistojnë përgjatë një kontiniumi të përvojës normale, të bazuar në realitet deri te besimet mashtruese

Simptomat e paranojës mund të shkojnë nga shumë delikate në plotësisht dërrmuese dhe mund të ekzistojnë me ose pa kushte të tjera mendore, sipas Lee dhe shoqatave të mëdha mjekësore. Njerëzit nuk kanë nevojë të kenë çrregullime të diagnostikueshme të shëndetit mendor për të pasur mendime ose ndjenja paranojake. 

Telegrafi

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here