Më shumë se dy të tretat e anëtarëve të shërbimit ushtarak amerikan të cilëve u është ofruar marrja e vaksinës kundër COVID-19 kanë vendosur ta marrin atë – por shkalla e lartë e trupave që e refuzojnë atë ka bërë ligjvënësit të shprehin shqetësime të mëdha.

Duke folur para Komitetit të Shërbimeve të Armatosura të Dhomës të mërkurën, zyrtarë të Mbrojtjes, kanë thënë që niveli i pranimit të vaksinave për trupat është, mesatarisht, midis 66% dhe 70%, shkruan Military.com, përcjell Telegrafi.

Gjeneral Majori i Forcave Ajrore, Jeff Taliaferro, ka bërë të ditur se niveli “ndryshon nga grupe të ndryshme”, por refuzimi i vaksinës nuk ka ndikuar në “vendosjen e tyre” sepse ushtria është përshtatur për të punuar në një mjedis pandemik.

“Shërbimet dhe komandat luftarake kanë punuar shumë gjatë vitit të fundit për t’u siguruar që ne mund të veprojmë në një mjedis me COVID-19 shumë më parë se vaksinat të ishin në dispozicion”, ka thënë ai gjatë dëshmisë. “(Por) shtimi i vaksinës duhet të na bëjë më të aftë”.

Sipas Taliaferro, Departamenti i Mbrojtjes ka shpërndarë 506,000 vaksina, përfshirë 147,000 doza të dyta për anëtarët e shërbimit.

Taliaferro nuk dha arsyet pse një e treta e anëtarëve të shërbimit amerikan që iu ofrua vaksina – kryesisht ata në punë me rrezik të lartë si kujdesi shëndetësor, personeli i sigurisë, ata në pozicione jetësore për sigurinë kombëtare dhe ata që do të vendoseshin – e refuzuan atë.

Ai shtoi se vaksinimi “është gjëja e duhur për të bërë” dhe udhëheqësit duhet të përfshihen në promovimin e përfitimeve të saj.

“Është qartë e sigurt për anëtarët e shërbimit dhe ne duhet të vazhdojmë të edukojmë forcën tonë dhe t’i ndihmojmë ata të kuptojnë përfitimet”, ka thënë më tej Taliaferro.

Ndryshe, sipas Military.com, përcjell Telegrafi, që nga fillimi i pandemisë, 150,910 anëtarë të shërbimit amerikan kanë rezultuar pozitivë për COVID-19; 21 kanë vdekur.

Anëtarët e Kongresit gjithashtu kanë shprehur shqetësimet në lidhje me ndikimin e pandemisë dhe hezitimin ndaj vaksinave, duke përmendur anulimet gati të një viti të trajnimit dhe ushtrimeve.

Taliaferro tha se që 99 ushtrime ushtarake u anuluan për shkak të COVID-19 dhe 37 u shtynë.

Telegrafi

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here