Mos u mashtroni nga madhësia e tij mesatare, fytyra e qeshur dhe flokët e bardhë me gëzof.

Ai është një personalitet shumë i fortë me një këndvështrim që “tejmbush” me energji.

Ai fiton lidhje të forta mendore me njerëzit e tij dhe dëshiron të ndjehet dhe të jetë anëtar i familjes së tij. Nuk e duron dot izolimin.

Shoqëror, gjithmonë i gatshëm për të luajtur dhe për të dalë, nuk tregon sjellje agresive dhe është shoqëri e mirë për fëmijët.

Sjellja dhe stërvitja

Ai është një qen miqësor, i shoqërueshëm dhe i gjallë, vigjilent dhe i zgjuar. Një qen energjik. Shpesh kokëfortë dhe e vështirë për t’u trajnuar për shkak të karakterit të fortë. Dhe ai nuk konsiderohet kujdestar. Është ideale për familjet me fëmijë, pasi nuk do të shfaqë kurrë sjellje problematike dhe agresive. Sidoqoftë, për shkak të natyrës së tij, kërkon shumë stërvitje dhe relaksim not, shëtitje, vrapim. Nëse nuk shfryhen siç duhet, këta qen janë në gjendje të shkatërrojnë një shtëpi.

Secili pronar i ardhshëm duhet të marrë parasysh shumë seriozisht”, thotë krijuesi i racës, Freedom Katimertzoglou, dhe shton: “Qentë nuk lodhen, pa marrë parasysh shkollat ​​e mesme, dhe jo qentë që shtrihen, aq sa gabimisht konsiderojnë disa.

Ata kanë një lidhje të pandashme me familjen e tyre dhe duan të jenë anëtarë të saj. Ata nuk mund të jetojnë të izoluar dhe të lidhur në një oborr, sepse do të thahen nga hidhërimet e tyre. Ata mund të jenë qen dhe mund të përballojnë temperatura të ulëta, por, siç na siguron zonja Katimertzoglou, qentë Samoyed janë mësuar me klimën dhe mund të përballen me lehtësi, për shkak të shumimit të Mesdheut. Por, si të gjitha gjallesat në këtë planet, ata kanë nevojë për mbrojtje, veçanërisht në ditët shumë të nxehta.

Ne duhet të sigurohemi që ata janë në një dhomë të freskët me AC dhe në një vend me hije, dhe të shkojmë për shëtitjen e tyre të përditshme shumë herët në mëngjes dhe vonë pasdite.

Pamja e përgjithshme

Është një qen i mesëm, elegant, dhe gëzofi i tij është i bardhë. Pamja e saj, siç thotë krijuesi, jep përshtypjen e forcës, qëndrueshmërisë dhe fleksibilitetit, si dhe hijeshinë. Tregon dinjitet, besim dhe inteligjencë. Shprehja “Buzëqeshje Samoyed” është për shkak të kombinimit të formës dhe pozicionit të syve me qoshet paksa të lakuara të gojës.

Koka duhet të jetë në formë pyke, sytë duhet të jenë ngjyrë kafe të errët me një pjerrësi të lehtë lart dhe në formë bajame.

Qerpikët duhet të jenë të zinj, dhe veshët duhet të jenë të drejtë, trekëndësh me skaje paksa të rrumbullakosura dhe të mbuluara me flokë. Qafa e saj duhet të jetë e lartë dhe të formojë një hark, me flokë të pasur rreth tij (kryesisht tek meshkujt. Bishti bartet gjithmonë në shpinë dhe është i ulët vetëm kur qeni pushon. Gjinia duhet të jetë qartë e dukshme.

Lartësia ideale për femra është 53 cm, me një diferencë prej ± 3 cm, dhe tek meshkujt 57 me një diferencë prej ± 3 cm

Kujdesi për flokët

Manteli i saj ka një shtresë të dyfishtë, është i bollshëm me lesh të shkurtër të butë dhe të trashë në nënshtresë, dhe më i gjatë, më i fortë te meshkujt kryesisht dhe i drejtë nga jashtë. Në skajet e saj flokët bëjnë shkëlqim argjendi. Flokët rreth qafës duhet të formojnë një buzë si ajo e një luani, veçanërisht tek meshkujt dhe në pjesën e pasme të kofshëve duhet të formojnë një pantallona.

 

Siç u shpreh znj. Katimertzoglou, veshja e dyfishtë për të mbrojtur nga kushtet e motit, si në dimër ashtu edhe në verë, dhe kërkon krehje të përpiktë çdo dy deri në tre ditë, në mënyrë që të mos krijohen nyje dhe të lejojë lëkurën të marrë frymë, për të shmangur sëmundjet e lëkurës. Flokët e tyre konsiderohen hipoalergjikisht dhe për shkak se janë si angora, përdoren edhe si lesh i endur.

Ata kanë nevojë për një banjë çdo tre javë, pasi flokët e tyre nuk marrin erë dhe nuk largohen, me tharje dhe pastrim, papastërti dhe baltë.

Shëndeti

“Meqenëse është raca fillestare, ajo që nuk është duke përzier racat e tjera, nuk tregon ndonjë problem të veçantë shëndetësor”, shpjegoi roja dhe tha: “Unë gjithmonë i kontrolloj për rrymën e dysplasia dhe bërrylat (HD, EB) dhe i nënshtrohem CHLPRA testit të ADN-së për atrofi i retinës. Gjithashtu, çdo vit duhet të bëhet një ekzaminim i syve për glaukomë. Ata jetojnë 12 deri në 15 vjet”.

Historia

Sa i përket historisë së racës, pronari i qenit thotë: “Emri i racës Samoyed vjen nga Samoyed, i njohur gjithashtu si Nenets. Ata ishin një popull gjysmë-nomad nga Azia Qendrore që migroi në Siberinë veriperëndimore 1.000 vjet më parë.

Njerëzit që ai mbarështoi qen për punë të vështirë në vendet më të ftohta të banuara në tokë.

Sidoqoftë, këta qen u trajtuan si anëtarë të familjes. Në netët e ftohta të Arktikut njerëzit Samoyede i çonin qentë e tyre në çadra për ngrohtësi. Ky bashkëpunim, midis njerëzve dhe qenve Samoyeds, për mbijetesë, krijoi një lidhje të ngushtë. Kur qentë mbanin ngarkesa të rënda në hapësirat e mëdha të Siberisë, ata e fitonin ushqimin e tyre si roje dhe gjuetarë.

Samojedët ishin shumë të varur nga kafshët e tjera, pasi ishin burim ushqimi, gëzofi dhe lëkure. Fillimisht, ata përdorën qentë e tyre për të gjuajtur në renë. Por, me kalimin e kohës, kultura Samoyede kaloi nga gjuetia e renave në blegtori.

Gjuetarët aventuresk të transportuesve të qenve gjetën një rol të ri: lëvizja dhe mbrojtja e tufave. Samoyeds klasifikohen si një racë themelore. Kjo do të thotë që ekzistenca e tyre i paraprin origjinës së racave më moderne të qenve.

Morali i fortë i punës dhe tepër miqësor me natyrën, gjatë gjithë jetës së tyre, kanë bërë një shoqëri të mirë për njerëzit, të cilat ndihmuan që shumimi të shumohej. Ata u bënë të famshëm në Evropë dhe mbarështimi i tyre filloi, nga zoologu britanik Ernest Kilburn Scot – dhe gruaja e tij – të cilët në 1889 jetuan për tre muaj në Arktik me Samoyed.

Duke u kthyer në Angli, ai solli me vete një qenush mashkull ngjyrë kafe, të cilin e quajti Sabarka. Ai më vonë prezantoi një qenë të butë me emrin Whitey Petchora nga Uralet perëndimore dhe një mashkull të bardhë me emrin Musti nga Siberia. Këta pak qen, dhe ata të sjellë nga eksploruesit e tjerë, janë baza për Samoyed perëndimore.

 

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here