Vitamina D është një vitaminë jashtëzakonisht e rëndësishme që ka efekte të fuqishme në disa sisteme në të gjithë trupin. Ndryshe nga vitaminat e tjera, vitamina D funksionon si një hormon dhe çdo qelizë e vetme në trupin tuaj ka një receptor për të.

Kohëve të fundit, vitamina D po vleresohet si një nga vitaminat më të rëndësishme për t’u mbrojtur nga Covid-19. Organizmi e fiton vitaminën D kur është i ekspozuar ndaj rrezeve të diellit, por mungesa e vitaminës D në organizëm është e zakonshme.

6 faktorë të zakonshëm që rrisin mundësinë e mungesës së vitaminës D:

1 Lëkura e errët
2 Të qenit të moshuar
3 Të qenit mbipeshë ose obez
4 Mungesa e peshkut në dietën ushqimore
5 Të jetuarit larg ekuatorit në vende me pak dietë me diell gjatë vitit
6  Qëndrimi brenda

8 shenja dhe simptoma të mungesës së vitaminës D

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Të sëmuresh ose të infektohesh shpesh:

Një nga rolet më të rëndësishme të vitaminës D është mbajtja e sistemit tuaj imunitar të fortë në mënyrë që të jeni në gjendje të luftoni kundër viruseve dhe baktereve që shkaktojnë sëmundje.

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Mungesë energjie dhe lodhje e vazhdueshme:

Ndjenja e lodhjes mund të ketë shumë shkaqe dhe mungesa e vitaminës D mund të jetë një prej tyre. Për fat të keq, shpesh neglizhohet si një shkak i mundshëm.

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Dhimbje kockash dhe shpine:

Vitamina D ndihmon në ruajtjen e shëndetit të kockave sepse përmirëson thithjen e kalciumit në organizëm. Dhimbja e kockave dhe dhimbja e mesit mund të jenë shenja të niveleve jo të përshtatshme të vitaminës D në gjak.

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Gjendje e dëshpëruar, ndryshime të gjendjes shpirtërore:

Një gjendje shpirtërore e dëshpëruar mund të jetë gjithashtu një shenjë e mungesës së vitaminës D.

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Vështirësi në shërimin e plagëve:

Shërimi i ngadaltë i plagëve pas operacionit ose lëndimit mund të jetë një shenjë që nivelet tuaja të vitaminës D janë shumë të ulëta. Kjo sepse roli i vitaminës D në kontrollimin e inflamacionit dhe luftimin e infeksionit është i rëndësishëm për shërimin e shpejtë.

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Dëmtimi i kockave:

Vitamina D luan një rol vendimtar në thithjen e kalciumit dhe metabolizmin e kockave. Shumë njerëz të moshuar që diagnostikohen me dëmtim të kockave duhet të marrin më shumë kalcium. Sidoqoftë, ata mund të kenë mungesë të vitaminës D gjithashtu.

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Rënia e flokëve:

Rënia e flokëve shpesh lidhet me stresit, i cili sigurisht që është një shkak i zakonshëm. Sidoqoftë, kur rënia e flokëve është e rëndë, mund të jetë rezultat i një sëmundjeje ose mungesës së lëndëve ushqyese.

E rëndësishme për të luftuar Covidin: Shenjat që

Dhimbje muskujsh:

Shkaqet e dhimbjes së muskujve shpesh janë të vështira për t’u përcaktuar. Ka prova se mungesa e vitaminës D mund të jetë një shkak i mundshëm i dhimbjes së muskujve tek fëmijët dhe të rriturit.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here