Jou endërroni të jetoni në Amerikë? Ekzistojnë  mjaft arsye për ta bërë këtë veprim: një standard i lartë jetese, një status i rritur dhe një shkallë më e mirë e pagave.

Perfundimisht  eshtë padyshim një ëndërr që vlen të ndjekësh, por nëse nuk planifikoni të studioni në SH.B.A., do të duhet të gjeni një vend pune për të siguruar vizën tuaj. Kjo nuk do të jetë e lehtë, por ne kemi mbledhur disa këshilla të dobishme për t’ju çuar në rrugën e duhur.

Si të zgjidhni vizën e duhur
Në mënyrë që të rritni shanset tuaja për të siguruar një vizë, ju duhet të zgjidhni atë më të mirë për situatën tuaj të veçantë. Më poshtë janë vizat më të përdorura për punë në SH.B.A.

H-1B
Viza H-1B është për punëtorë të aftë me një gradë arsimore të përparuar dhe histori pozicionesh të nivelit të menaxhimit në vendin e tyre. Sidoqoftë, ajo gjithashtu përfshin disa profesionistë argëtimi, siç janë modelet.

Zgjedhja e vizës H-1B është ideale nëse shpresoni të jetoni dhe punoni në Shtetet e Bashkuara pafundësisht.

H-2B
Nëse dëshira juaj është të jetoni në Shtetet vetëm për një kohë të shkurtër, ose përndryshe të shkoni në Amerikë dhe të eksploroni opsionet tuaja për të qëndruar më gjatë, shikoni në vizën H-2B. Isshtë për punëtorë të përkohshëm ose të pakualifikuar në pozicione jo bujqësore.

Megjithëse H-2B përjashton punëtorët e bujqësisë, ai ende mund të jetë sezonal pasi shumica e të punësuarve në këtë kategori punojnë në mikpritjen dhe turizmin.

H-2A
Për punë të përkohshme bujqësore, aplikoni për një vizë H-2A. Sh.B.A ka shumë nevojë për njerëzit që të ndihmojnë në mbjelljen, tendencën dhe korrjen e të korrave.

Një jetë e mundshme në një vizë H-2A është që punëdhënësi juaj amerikan është i detyruar t’ju sigurojë strehim dhe ushqim, si dhe transport për në dhe nga vendi i punës.

L1
Një vizë tjetër për punëtorë të aftë, dhe mbase më e lehtë për t’u arritur nëse plotësoni disa kualifikime, është viza e transferimit L1 ose intracompany. Ky program lejon punëtorët e huaj në kompani me një degë amerikane që thjesht të transferohen në Shtetet dhe të qëndrojnë me punëdhënësin e tyre aktual.

Sidoqoftë, roli juaj në kompani duhet të jetë në nivelin e ekzekutivit ose menaxhimit në mënyrë që të jetë i kualifikuar për një L1.

Këshilla për të forcuar kualifikimet tuaja profesionale
Edhe nëse keni një diplomë arsimore të përparuar, mund të gjeni që nuk korrespondon drejtpërdrejt me një diplomë Amerikane. Pra, përpara se të aplikoni për vizën tuaj, përcaktoni nëse është i nevojshëm arsimi shtesë ose një provim kualifikues.

Në çdo rast, nëse keni qenë jashtë shkollës për ca kohë, është e mençur të regjistroheni në disa kurse të arsimit të vazhdueshëm për të forcuar kualifikimet tuaja. Sh.B.A është duke kërkuar më të mirën dhe më të ndritshmet kur bëhet fjalë për mijëra aplikacione që pranon çdo vit.

Nuk mund të dëmtojë të arrijë tek njerëzit që kanë udhëtuar me sukses këtë rrugë dhe të pyesin se cilat kualifikime mendojnë se bllokuan ekuilibrin për ta.

Më në fund, sigurohuni të bëni shumë hulumtime në lidhje me atë që punëdhënësit aktualisht po kërkojnë në kandidatët për pozicione në industrinë tuaj. Kjo mund të ndihmojë në udhëheqjen e zgjedhjeve tuaja në kurse të reja për të ndjekur, si dhe të siguroni që flisni gjuhën e industrisë suaj të preferuar amerikane.

Gjetja e një punëdhënësi për të sponsorizuar Ju
Kur bëhet fjalë për kërkimin tuaj aktual të punës, ju mund të jeni aq të përgatitur sa të jetë e mundur dhe ende të luftoni. Problemi është se jo aq shumë kompani me bazë amerikane janë të gatshme të marrin përsipër shpenzimet dhe kasetën e kuqe të sponsorizimit të punëtorëve të huaj.

Prandaj, strategjia juaj më e mirë është të kërkoni punëdhënës që kanë një histori të sponsorizimit të punëtorëve të huaj. Një ide tjetër e mirë është të hulumtoni industritë në Amerikë që aktualisht po pësojnë mungesa të punës. Kompanitë në ato kamare kanë më shumë të ngjarë të shkojnë në milje shtesë për të tërhequr punëtorë të kualifikuar.

Industritë për të eksploruar tani përfshijnë arsimin, teknologjinë, telekomunikacionin, median dhe prodhimin. Profesionistët e shkëlqyeshëm mjekësorë janë gjithmonë në kërkesë. Edhe nëse nuk punoni aktualisht në ndonjë nga këto industri, eksploroni nëse mund të bëhet një rast për aftësitë tuaja për t’u përkthyer.

Siç u përmend më herët, nëse jeni një ekzekutiv ose menaxher për një kompani që ka një prani në SH.B.A., thjesht mund të aplikoni për një transferim intrakompanik. Mund të duhet akoma ca kohë që një pozicion përkatës të hapet në zyrën amerikane.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here