Po, mungesa e gjumit mund të ndikojë në sistemin imunitar. Studimet tregojnë se njerëzit që nuk bëjnë gjumë cilësor ose flenë mjaftueshëm kanë më shumë gjasa të sëmuren pasi të jenë ekspozuar ndaj një virusi, siç është një virus i zakonshëm i ftohjes. Mungesa e gjumit gjithashtu mund të ndikojë në shpejtësinë e rikuperimit nëse sëmureni.

Gjatë gjumit, sistemi juaj imunitar çliron proteina të quajtura citokina, disa prej të cilave ndihmojnë në promovimin e gjumit. Disa citokina duhet të rriten kur keni një infeksion ose inflamacion ose kur jeni nën stres. Heqja e gjumit mund të zvogëlojë prodhimin e këtyre citokinave mbrojtëse. Për më tepër, antitrupat dhe qelizat luftuese të infeksionit zvogëlohen gjatë kohës kur nuk flini mjaftueshëm.

Prandaj, trupi juaj ka nevojë për gjumë për të luftuar sëmundjet infektive. Heqja e gjumit për një kohë të gjatë rrit gjithashtu rrezikun e mbipeshes, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut (kardiovaskulare).

Sa gjumë keni nevojë për të forcuar sistemin tuaj imunitar? Sasia optimale e gjumit për shumicën e të rriturve është shtatë deri në tetë orë gjumë të mirë çdo natë. Adoleshentët kanë nevojë për 9-10 orë gjumë. Fëmijëve të moshës shkollore mund t’u duhen 10 ose më shumë orë gjumë.

Por të flesh më shumë nuk është gjithmonë më mirë. Për të rriturit, gjumi më shumë se 9-10 orë në natë mund të çojë në cilësi të dobët të gjumit, të tilla si vështirësi në gjumë ose në gjumë.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here