I njohur si acid cinnabarinic, ai mund të përdoret për të zhvilluar ilaçe të reja efektive kundër sëmundjes. Ajo u studjua nga studiuesit e Irccs Neuromed të Pozzilli

Acidi kanabarinik, fizikisht i pranishëm në tru, mund të përdoret për të zhvilluar ilaçe të reja kundër skizofrenisë. Kjo është ajo që del nga një studim në të cilin morën pjesë studiues nga Irccs Neuromed në Pozzilli, në bashkëpunim me Universitetin La Sapienza të Romës, Akademinë Polake të Shkencave dhe institute të tjera. Rezultatet e marra janë përshkruar në faqet e revistës tregtare Schizophrenia Bulletin. Në të ardhmen ato mund të çojnë në ndërhyrje novatore farmakologjike.

Kryerja e studimit

“Ne studiuam mostrat autoptike të indeve të trurit njerëzor nga Qendra e Burimeve të Tundshme të Trazit në Harvard, nën drejtimin e Profesor Sabina Berretta”, shpjegon Francesco Fazio, studiues në Departamentin e Patologjisë Molekulare Neuromed, aktualisht në Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein në New York . “Falë metodave analitike tejet të ndjeshme, ne ishim në gjendje të përcaktonim se si, në mostrat dorsolaterale të korteksit prefrontal nga pacientët skizofrenik, nivelet e acidit cinnabarinic u ulën ndjeshëm në krahasim me ato nga njerëzit që nuk preken nga sëmundja. Kjo na çon të mendojmë se një formim i zvogëluar (ose një eleminim i shtuar) i molekulës mund të jetë një faktor përcaktues në patologji “, vazhdon eksperti. Në pjesën vijuese të studimit, studiuesit administruan molekulën tek disa kafshë. Fazio shpjegon që në këtë fazë ekipi i studiuesve arriti të demonstrojë se doza jashtëzakonisht të ulëta të acidit cinnabarinic kanë një efekt antipsikotik tek minjtë, pjesërisht i lidhur me aktivizimin e receptorëve metabolotropikë për glutamate mGlu4, të pranishëm në qelizat nervore.

Matja e niveleve të acidit cinnabarinic

Për Ferdinando Nicoletti, drejtues i laboratorit të neurofarmologjisë në Neuormed dhe profesor i plotë i farmakologjisë në Universitetin Sapienza në Romë, rezultatet e studimit hapin derën për këndvështrime të ndryshme. “Nga njëra anë mund të mendojmë se matja e niveleve të acidit cinnabarinic në gjak mund të na ndihmojë të diagnostikojmë skizofreninë, herët në mungesë të simptomave. Nga ana tjetër, administrimi i molekulës, në doza shumë të ulta, mund të zvogëlojë simptomat

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here