Votuesit në Amerikë do të vendosin më 3 nëntor nëse Donald Trump mbetet në Shtëpinë e Bardhë për katër vjet të tjera.

Presidenti republikan po sfidohet nga i nominuari i Partisë Demokratike Joe Biden, i cili njihet më shumë si nënkryetar i Barack Obama por ka qenë në politikën amerikane që nga vitet 1970.

Ndërsa afrohet dita e zgjedhjeve, kompanitë e sondazheve do të përpiqen të vlerësojnë gjendjen e kombit duke pyetur votuesit se cilin kandidat preferojnë.

Ne do të ndjekim ato sondazhe këtu dhe do të përpiqemi të zbulojmë se çfarë mund dhe çfarë nuk mund të na tregojnë se kush do të fitojë zgjedhjet.

Biden drejton sondazhet presidenciale kombëtare
Sondazhet kombëtare janë një udhëzues i mirë për sa i popullarizuar është një kandidat në të gjithë vendin në tërësi, por ato nuk janë domosdoshmërisht një mënyrë e mirë për të parashikuar rezultatin e zgjedhjeve.

Në 2016, për shembull, Hillary Clinton udhëhoqi në sondazhe dhe fitoi gati tre milion vota më shumë se Donald Trump, por ajo ende humbi – kjo për shkak se SHBA përdor një sistem kolegji elektoral, kështu që fitimi i më shumë votave nuk ju fiton gjithmonë zgjedhje.

Me këtë vërejtje mënjanë, Joe Biden ka qenë para Donald Trump në shumicën e sondazheve kombëtare që nga fillimi i vitit. Ai ka qëndruar rreth 50% në muajt e fundit dhe ka pasur një epërsi prej 10 pikësh në raste.

Kush është përpara në sondazhet kombëtare?

DEMOCRAT

BIDEN

51%

REPUBLICAN

TRUMP

43%

JanFebMarAprMayJunJulAugSepOct3040506003 NovElection day30 days until02 OctTREND43%51%

average voting intention based on individual polls

Date
BIDEN
TRUMP
Oct 02 51 43
Oct 01 50 43
Oct 01 50 43
Oct 01 50 43
Sep 30 51 43
Sep 30 51 43
Sep 30 51 43
Sep 29 51 43
Sep 29 51 43
Sep 29 51 43
Sep 28 50 43
Sep 27 50 43
Sep 27 50 43
Sep 26 50 43
Sep 25 50 43
Sep 25 50 43
Sep 24 50 42.5
Sep 24 50 42.5
Sep 24 50 42.5
Sep 23 50.5 42.5
Sep 23 50.5 42.5
Sep 22 50.5 42.5
Sep 22 50.5 42.5
Sep 22 50.5 42.5
Sep 22 50.5 42.5
Sep 21 51 43
Sep 21 51 43
Sep 21 51 43
Sep 20 51 43
Sep 20 51 43
Sep 19 50.5 43
Sep 19 50.5 43
Sep 19 50.5 43
Sep 18 50 43
Sep 17 50.5 43
Sep 16 50.5 43
Sep 16 50.5 43
Sep 16 50.5 43
Sep 15 50 43
Sep 15 50 43
Sep 15 50 43
Sep 15 50 43
Sep 14 51 43
Sep 14 51 43
Sep 13 51 43
Sep 12 51 43
Sep 12 51 43
Sep 11 51 43
Sep 10 51 43
Sep 10 51 43
Sep 09 51 43
Sep 08 51 43
Sep 08 51 43
Sep 08 51 43
Sep 08 51 43
Sep 08 51 43
Sep 08 51 43
Sep 07 49.5 42
Sep 06 49.5 42
Sep 06 49.5 42
Sep 05 50.5 42.5
Sep 04 50.5 42
Sep 04 50.5 42
Sep 03 50.5 42
Sep 02 50.5 42.5
Sep 02 50.5 42.5
Sep 01 50 42
Sep 01 50 42
Sep 01 50 42
Sep 01 50 42
Sep 01 50 42
Sep 01 50 42
Aug 31 50 42
Aug 31 50 42
Aug 31 50 42
Aug 31 50 42
Aug 31 50 42
Aug 30 50 41
Aug 30 50 41
Aug 29 50.5 41.5
Aug 28 50.5 42.5
Aug 28 50.5 42.5
Aug 27 50.5 42.5
Aug 26 50 43
Aug 25 50 42
Aug 25 50 42
Aug 25 50 42
Aug 24 50 42
Aug 23 50 42
Aug 22 50 42
Aug 21 50 42
Aug 20 50 42
Aug 19 50 42
Aug 18 50 42
Aug 18 50 42
Aug 18 50 42
Aug 17 50 42
Aug 16 50 42
Aug 15 50 42
Aug 15 50 42
Aug 14 50 41.5
Aug 14 50 41.5
Aug 13 50 41
Aug 12 50 41.5
Aug 12 50 41.5
Aug 11 50 41.5
Aug 11 50 41.5
Aug 11 50 41.5
Aug 11 50 41.5
Aug 10 49.5 41
Aug 09 49 41
Aug 08 49 41
Aug 07 49 41
Aug 06 49.5 41
Aug 05 49.5 41.5
Aug 04 50 42
Aug 04 50 42
Aug 03 50 42
Aug 02 49.5 41.5
Aug 01 49.5 41.5
Jul 31 49.5 41.5
Jul 30 49.5 41.5
Jul 29 49 41
Jul 28 49 41
Jul 28 49 41
Jul 28 49 41
Jul 27 50 41.5
Jul 26 51 41
Jul 25 51 41
Jul 24 51 41
Jul 23 51 41
Jul 22 50 41
Jul 21 50 41
Jul 21 50 41
Jul 20 50 40.5
Jul 19 51 41
Jul 18 51 41
Jul 17 50 40.5
Jul 16 50 40.5
Jul 15 50 40.5
Jul 15 50 40.5
Jul 14 50 40
Jul 14 50 40
Jul 13 50.5 40
Jul 12 50.5 40
Jul 12 50.5 40
Jul 11 49 40
Jul 10 49 40
Jul 09 49 40
Jul 08 49 40
Jul 07 49.5 40.5
Jul 07 49.5 40.5
Jul 06 49 41
Jul 05 49 40
Jul 04 49 40
Jul 03 49 40
Jul 02 49 40
Jul 01 49.5 40.5
Jun 30 49.5 40.5
Jun 30 49.5 40.5
Jun 30 49.5 40.5
Jun 29 50 41
Jun 28 49 41
Jun 27 49.5 40
Jun 26 49.5 40
Jun 25 50 41
Jun 24 50 41
Jun 23 49.5 40
Jun 23 49.5 40
Jun 22 50 41
Jun 22 50 41
Jun 21 50 41
Jun 20 50 41
Jun 19 50 41
Jun 18 50.5 41
Jun 17 50 41
Jun 16 50 41
Jun 16 50 41
Jun 15 49 41
Jun 14 49.5 41.5
Jun 13 49 41
Jun 12 49 41
Jun 11 49 41.5
Jun 10 49 42
Jun 09 49 42
Jun 08 49 42
Jun 07 49 42
Jun 06 49 42
Jun 05 49 42
Jun 04 48.5 42
Jun 03 49 42
Jun 03 49 42
Jun 03 49 42
Jun 02 48 41
Jun 02 48 41
Jun 01 48 42
Jun 01 48 42
May 31 48 41.5
May 30 48 42.5
May 29 48 42.5
May 28 48 42.5
May 27 48 42
May 26 48 42
May 25 48 42
May 24 48 42
May 23 48 42.5
May 22 48 42.5
May 21 48 42.5
May 20 48 42.5
May 19 48 43
May 19 48 43
May 18 49 44
May 17 49 44
May 16 48.5 43.5
May 15 48.5 43.5
May 14 49 43
May 14 49 43
May 13 48 43
May 12 47 43
May 11 47.5 42.5
May 10 47.5 42.5
May 09 47 42
May 08 47.5 42
May 07 47.5 42
May 06 47.5 42
May 05 48 42
May 04 48 42
May 03 47 42
May 02 47.5 41.5
May 01 48 42
Apr 30 47.5 41.5
Apr 29 48 42
Apr 28 48 42
Apr 28 48 42
Apr 27 48.5 42
Apr 26 48.5 42
Apr 25 48.5 42
Apr 24 48 42
Apr 23 48 42
Apr 22 48 42
Apr 21 48 42
Apr 20 48 43
Apr 19 48.5 42.5
Apr 18 48.5 42.5
Apr 17 48.5 42
Apr 16 48.5 42
Apr 15 48 42
Apr 14 48 42
Apr 13 48 42
Apr 12 47.5 42
Apr 11 47.5 42
Apr 10 47.5 42
Apr 09 47.5 42
Apr 08 48 42
Apr 07 48 42
Apr 07 48 42
Apr 07 48 42
Apr 06 49 42
Apr 06 49 42
Apr 06 49 42
Apr 05 48 42.5
Apr 04 48 43
Apr 03 48 43
Apr 02 48 43
Apr 01 48.5 44
Mar 31 49 45
Mar 30 49 45
Mar 29 49 45
Mar 28 49 45
Mar 27 49 45
Mar 26 49 45
Mar 25 49 44
Mar 24 49 43
Mar 24 49 43
Mar 23 50 44
Mar 22 50 44
Mar 21 52 42
Mar 20 52 43
Mar 19 52 43
Mar 18 52 42
Mar 17 52 42
Mar 16 52 43
Mar 15 52 43
Mar 14 52 43
Mar 13 52 43
Mar 12 52 43
Mar 11 51 43
Mar 10 50 43
Mar 09 51 42
Mar 08 51 42
Mar 07 50 43
Mar 06 49 45
Mar 05 49 45
Mar 04 49 45
Mar 03 49 45
Mar 02 49 45
Mar 01 49.5 45
Feb 29 50 45
Feb 28 50 44.5
Feb 27 50 44
Feb 26 49.5 44.5
Feb 25 50 45
Feb 24 50 45
Feb 23 50 45
Feb 22 50 44.5
Feb 21 50 44
Feb 20 50 44
Feb 19 50 44
Feb 18 50 44
Feb 17 51 44
Feb 17 51 44
Feb 16 50 43.5
Feb 15 50 43
Feb 14 50 43
Feb 13 50 43
Feb 12 49.5 45.5
Feb 11 50 44
Feb 10 49.5 43.5
Feb 09 49.5 43.5
Feb 08 49 44
Feb 07 49 44
Feb 06 49 44
Feb 05 50 46
Feb 04 50 45
Feb 03 50 45
Feb 02 50 45
Feb 01 50 44
Jan 31 50 44
Jan 30 50 44
Jan 29 50 44
Jan 28 50 44
Jan 27 50 45
Jan 26 50 45
Jan 25 50 45
Jan 24 50 46
Jan 23 50 46
Jan 23 50 46
Jan 22 50 44
Jan 21 50.5 45
Jan 20 50.5 45
Jan 19 50.5 45
Jan 18 48 46
Jan 17 48 46
Jan 16 48 46
Jan 15 48 46
Jan 14 48 46
Jan 13 48 46
Jan 12 48 46
Jan 11 48 46

61 days until Election day

Cilat shtete do të vendosin për këto zgjedhje?
Siç e zbuloi zonja Clinton në vitin 2016, numri i votave që fitoni është më pak i rëndësishëm sesa ku i fitoni.

Shumica e shteteve pothuajse gjithmonë votojnë në të njëjtën mënyrë, që do të thotë se në të vërtetë ka vetëm një grusht shtetesh ku të dy kandidatët kanë një shans për të fituar. Këto janë vendet ku zgjedhjet do të fitohen dhe humbin dhe njihen si shtete të fushës së betejës.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here