′ Një studim i ri i udhëhequr nga Universiteti i Nottingham dhe i publikuar sot në The Astrophysical Journal ka marrë një qasje të re për këtë problem. Duke përdorur supozimin se jeta inteligjente formon në planetet e tjera në një mënyrë të ngjashme siç ndodh në Tokë, studiuesit kanë marrë një vlerësim për numrin e qytetërimeve inteligjente që komunikojnë në brendësi të galaktikës sonë – Milky Way. Ata llogaritin se mund të ketë mbi 30 civilizime aktive që komunikojnë inteligjente në Galaktikën e shtëpisë sonë.”

Një nga pyetjet më të mëdha dhe më të gjata në historinë e mendimit njerëzor është nëse ka forma të tjera inteligjente të jetës brenda Universit tonë. Marrja e vlerësimeve të mira të numrit të civilizimeve të mundshme jashtëtokësore ka qenë megjithatë sfiduese.

Një studim i ri i udhëhequr nga Universiteti i Nottingham dhe botuar sot në The Astrophysical Journal ka marrë një qasje të re për këtë problem. Duke përdorur supozimin se jeta inteligjente formon në planetë të tjerë në një mënyrë të ngjashme si ajo në Tokë, studiuesit kanë marrë një vlerësim për numrin e civilizimeve inteligjente komunikuese brenda galaktikës sonë – Rruga e Qumështit. Ata llogaritin se mund të ketë mbi 30 aktivë që komunikojnë civilizime inteligjente në shtëpinë tonë Galaxy.

Profesori i Astrofizikës në Universitetin e Nottingham, Christopher Conselice i cili drejtoi studimin, shpjegon: “Duhet të ketë të paktën disa dhjetëra civilizime aktive në Galaxy tonë nën supozimin se duhen 5 miliardë vjet që jeta inteligjente të formohet në planetë të tjerë, si në Tokë ” Conselice gjithashtu shpjegon se, “Ideja po shikon evolucionin, por në një shkallë kozmike. Ne e quajmë këtë llogaritje Kufiri Astrobiologjik Kopernican”.

Autori i parë Tom Westby shpjegon: “Metoda klasike për vlerësimin e numrit të civilizimeve inteligjente mbështetet në bërjen e supozimeve të vlerave në lidhje me jetën, me ç’rast mendimet për çështje të tilla ndryshojnë mjaft thelbësisht. Studimi ynë i ri thjeshton këto supozime duke përdorur të dhëna të reja, duke na dhënë një të fortë vlerësimi i numrit të civilizimeve në Galaxy tonë.

Dy kufijtë Astrobiologjik Kopernican janë që jeta inteligjente formon në më pak se 5 miliardë vjet, ose pas rreth 5 miliardë vitesh – e ngjashme me Tokën, ku një civilizim komunikues u formua pas 4.5 miliardë vjetësh. Në kriteret e forta, me të cilat nevojitet një përmbajtje metalike e barabartë me atë të Diellit (Dielli është relativisht duke folur mjaft i pasur me metal), ne llogarisim se duhet të ketë rreth 36 civilizime aktive në Galaxy tonë “.

Hulumtimi tregon se numri i qytetërimeve varet fuqishëm nga sa kohë ata janë duke dërguar në mënyrë aktive sinjale të ekzistencës së tyre në hapësirë, siç janë transmetimet radio nga satelitët, televizioni, etj. e vjetër, atëherë do të ketë rreth 36 civilizime inteligjente teknike të vazhdueshme në të gjithë Galaxy tonë.

Sidoqoftë, distanca mesatare nga këto civilizime do të ishte 17,000 vite dritë larg, duke e bërë zbulimin dhe komunikimin shumë të vështirë me teknologjinë tonë të tanishme. Shtë gjithashtu e mundur që ne të jemi civilizimi i vetëm në Galaxy tonë, përveç nëse kohërat e mbijetesës së qytetërimeve si tonat janë të gjata.

Profesori Conselice vazhdon: “Hulumtimi ynë i ri sugjeron që kërkimet për civilizime inteligjente jashtëtokësore nuk zbulojnë vetëm ekzistencën se si formohet jeta, por gjithashtu na jep të dhëna për sa kohë do të zgjasë civilizimi ynë. Nëse zbulojmë se jeta inteligjente është e zakonshme, atëherë kjo do të zbulojnë se civilizimi ynë mund të ekzistojë për shumë më gjatë se disa qindra vjet, përndryshe nëse zbulojmë se nuk ka civilizime aktive në Galaxy tonë kjo është një shenjë e keqe për vetë ekzistencën tonë afatgjatë. Duke kërkuar për jetën inteligjente jashtëtokësore – madje nëse nuk gjejmë asgjë – ne po zbulojmë të ardhmen tonë dhe fatin .

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here