Për më shumë se tre vjet, prokurorët federalë hetuan nëse paratë që rrjedhin përmes një banke shtetërore egjiptiane mund të kishin mbështetur me miliona dollarë fushatën e vitit 2016 të Donald Trumpit, thanë burime të shumta të njohura me hetimin për CNN.

Hetimi, i cili parapriu dhe tejkaloi hetimin e këshilltarit special, Robert Mueller, shqyrtoi nëse kishte një kontribut të paligjshëm të fushatës. Ajo përfaqëson një nga përpjekjet më të zgjatura hetuese federale për të kuptuar lidhjet e huaja financiare të presidentit.

Hetimi u mbajt aq sekret sa që në një moment hetuesit mbyllën një kat të tërë të një gjykate federale në Uashington, DC, kështu që ekipi i Muellerit mund të luftonte për regjistrat e bankës egjiptiane në procedurat gjyqësore me dyer të mbyllura pas një thirrje të jurisë së madhe, transmeton Telegrafi.

Prokurorët dyshuan se mund të ketë një lidhje midis bankës egjiptiane dhe kontributit të fushatës së Trumpit, sipas disa prej burimeve, por ata kurrë nuk mund të provonin një lidhje.

Nuk është e qartë se hetuesit kanë pasur ndonjëherë prova konkrete për një transfer përkatës nga banka egjiptiane. Por burime të shumta thanë se kishte informacione të mjaftueshme për të justifikuar thirrjen dhe për të mbajtur të hapur hetimin financiar të fushatës kriminale pas përfundimit të hetimit të Muellerit.

CNN mësoi për hetimin nga më shumë se disa burime të njohura me përpjekjen, duke përfshirë edhe sigurimin e dokumenteve të gjykatës të sapo lëshuara dhe përmbledhjet e intervistave të dëshmive të Muellerit, të quajtura 302.

Në një proces gjyqësor muajin e kaluar, Departamenti i Drejtësisë konfirmoi se kur zyra e avokatit special u mbyll në vitin 2019, Mueller transferoi një hetim të kontributit të fushatës së huaj tek prokurorët në Uashington.

Një pjesë e asaj që tërhoqi interesin fillestar të hetuesve për çështjen ishte inteligjenca, duke përfshirë një informator, që sugjeronte se mund të kishte para nga një bankë egjiptiane që përfundoi duke mbështetur Trumpin në minutën e fundit me dhjetë milionë dollarë.

Hetimi madje shkoi deri në Gjykatën e Lartë të SHBA-së, por gjyqtarët në fund të fundit nuk pranuan të dëgjojnë rastin.

Megjithatë, as zyra e këshilltarit special, as prokurorët që vazhduan çështjen pas Mueller, nuk morën një pamje të plotë të ngatërrimeve financiare të Presidentit. Prokurorët në Uashington madje propozuan zbulimin e të dhënave financiare të lidhura me Trumpin, përpara se zyrtarët e lartë përfundimisht të përfundonin këtë verë se kishin arritur një rrugë pa krye, thanë burimet.

Jason Miller, një këshilltar i vjetër i fushatës së “Trump 2020”, tha në përgjigje për CNN-in, “Presidenti Trump kurrë nuk ka marrë asnjë qindarkë nga Egjipti”. Një zëdhënës i presidentit egjiptian nuk pranoi të komentojë.

/Telegrafi/

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here