Ka vdekur sot ne Milano Carla Fracci . Ajo do të kishte mbushur 85 vjeç në 30 gusht.

Me emocion” La Scala njofton vdekjen e Carla Fracci e cila ndodhi sot në shtëpinë e saj në Milano. ‘Teatri, qyteti, vallja – shpjegon Piermarini – humbasin një figurë historike, legjendare që ka lënë gjurmë shumë të forta në identitetin tonë dhe ka dhënë një kontribut themelor në prestigjin e kulturës italiane në botë. ”

E lindur në 1936 në Milano, ajo ndërtoi pjesën qendrore të karrierës së saj duke studiuar në shkollën e vallëzimit La Scala, nga e cila më vonë u bë një talent. Në teatër ajo ishte gjithmonë e lidhur (me disa ulje dhe ngritje), aq sa më 28 dhe 29 janar ajo mbajti një master klasë me protagonistët e baletit Giselle, i cili u transmetua në profilet e La Scala dhe gjithashtu i disponueshëm në Raiplay . Në 1955 debutimin e saj në skenën e Piermarini e cila kishte qenë një trampolinë për teatrot më të famshëm në botë.

Bijë e një shofer tramvaji, ajo filloi të kërcejë në moshën 10 vjeç në shkollën Scala dhe ka Vera Volkova mes mësuesve të saj, duke u diplomuar në 1954 dhe duke u bërë, pas disa fazave ndërkombëtare, Balerina e pare tre vjet më vonë.

Megjithatë fillimi ishte “rastësisht, me sugjerim të disa miqve të prindërve, të cilët kishin një të afërm orkestral në La Scala në Milano. Në fillim nuk e kuptoja kuptimin e ushtrimeve të përsëritura, të sakrificës, të angazhimi i plotë mendor dhe fizik deri në gishtin e vogël “siç tregoi ajo, duke iu referuar ditës kur, e hipnotizuar nga vallja e Margot Fonteyn, ajo kishte parë në një pauzë afrimin e koreografit dhe korrigjimin e pozicionit të gishtit të saj të vogël. Deri në Të 70-tat ajo ka kërcyer me kompani të ndryshme të huaja, nga Baleti i Festivalit të Londrës në Baletin Mbretëror, nga Baleti i Stuttgartit tek Baleti Mbretëror Suedez, duke qenë një artiste e ftuar në Teatrin Amerikan të Baletit që nga viti 1967. Nga vitet 1980 ai drejtoi korpusin e baletit të San Carlo, më pas të Verona Arena dhe më në fund të Operës së Romës, ku qëndroi deri në 2010, gjithashtu besnike e veprimtarisë së saj të dashur didaktike, duke u përqendruar te talentet e reja. Fama e saj artistike lidhej kryesisht me interpretimet e roleve romantike si Julieta, Swanilda, Francesca da Rimini dhe mbi të gjitha Xhisiela, të cilave u kishte dhënë një gjurmë personale moderne, me flokë të lëshuar dhe një fustan shumë të lehtë, duke e vallëzuar me shoqërues të famshëm , edhe sikur ishte ai me Erik Bruhn që mbeti i paharrueshëm, aq sa në 1969 u bë një film. Në krah të saj ,ishin partnerë të mëdhenj ishin Rudolf Nureyev, Vladimir Vasiliev, Henning Kronstam, Mikhail Baryshnikov, Amedeo Amodio, Paolo Bortoluzzi.

Një famë gjithnjë në rritje, një popullaritet i madh që është gjithmonë i gjallë. Nuk është rastësi që Eugenio Montale i kushtoi asaj një poezi, “Valltarja e lodhur”, dhe përsëri ata e ndaluan atë në rrugë jo më për një autograf, por për një selfie, nga e cila ajo nuk shpëtoi, gjithmonë e pranishme në kohën e saj , plot gjallëri dhe shpirt.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here