Vaksina Sputnik është e mirëseardhur, por duhet të dimë më shumë. Kështu mendon virologu Andrea Crisanti i cili, si mysafir i ‘Tagadà’ në La7, frenon ecjen  përpara. “Sputnik është i ngjashëm në konceptim me AstraZeneca dhe Johnson & Johnson, prandaj – shpjegon Crisanti – Unë nuk jam i befasuar që kjo vaksinë është e trilluar. Një pjesë e të dhënave është botuar në një revistë shumë të rëndësishme ndërkombëtare dhe të gjitha janë bindëse – ai nënvizon -. Unë mendoj se në këtë moment. ka nevojë për analizë dhe verifikim të thelluar. Imagjinoj se të dhënat janë tashmë në dispozicion të EMA, e cila po i vlerëson ato. Prandaj, është një proces që po piqet “.

Crisanti: “Kush pezulloi AstraZeneca duhet të marrë përgjegjësinë për të”Sa i përket disponueshmërisë së pakët të vaksinave, Crisanti është i qartë: “Pyetja duhej të zgjidhej kur Shtetet u dhanë para prodhuesve. Amerika i dha një miliard e 250 milion dollarë Moderna dhe siguroi prodhimin. Pothuajse gjithsej të kësaj vaksine. Shtë e qartë se – thotë ai – kur u bënë kontratat dhe u dhanë paratë publike, duhej të kishte disa klauzola për ndarjen e teknologjive që nuk u futën. Dhe në këtë pikë nuk është se ju mund të thoni “keni një patentë dhe unë do ta heq “, sepse do të ishte një shpronësim. Gjëja më e mirë do të kishte qenë arritja e kompromiseve për të zhvendosur prodhimin”.

Por teknologjitë që qëndrojnë në themel të vaksinave mRna (Pfizer dhe Moderna) janë të reja, “ende për t’u zbuluar dhe potencialisht – thekson Crisanti – me një vlerë të jashtëzakonshme. Kështu që unë e kuptoj mirë ngurrimin e kompanive farmaceutike për të mos dashur të ndajnë patentën”.

Kjo tha, shton virologu, për të zgjidhur problemet e kësaj pandemie në një nivel global “nuk do të jenë vaksinat, as Moderna dhe as Pfizer sepse këto janë në thelb vaksina për të pasurit. Vendet me burime të kufizuara ekonomike – shpjegon Crisanti – të tilla si Ato afrikane nuk mund të përballojnë vaksinat. Lloji që ka nevojë për një zinxhir të ftohtë në ato nivele “.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here