Një vaksinë kundër Covid-19 arrin në formën e pilulave. Njoftimi vjen nga kompania Oravax, e cila po punon për një produkt të ri që premton të përshpejtojë luftën kundër koronavirusit. Në një njoftim për shtyp të lëshuar nga kompania izraelito-amerikane, thuhet se testet do të fillojnë në tremujorin e dytë të 2021 qe do te thote se do e kemiper konsum  në prill.

Nëse Moderna dhe Pfizer kanë filluar punën në provat klinike njerëzore duke filluar – respektivisht – nga marsi dhe maji 2020, mund të kalojë shumë kohë para se të shohim vaksinën Covid në tableta të mbërrijë në farmacitë italiane.

Sipas të dhënave të lëshuara nga Oravax, studimi paraklinik mbi kafshët tregoi se vaksina orale është në gjendje të gjenerojë antitrupa nga administrimi i parë. Sipas kompanisë amerikano-izraelite, pilulat jo vetëm që do të mbrojnë kundër Covid por gjithashtu do të jenë në gjendje të garantojnë mbrojtje adekuate  kundër varianteve të kaluara dhe të ardhshme të koronavirusit.

CEO i kompanisë, Nadav Kidron, përmblodhi përfitimet e një vaksine në pilula: “Një vaksinë orale do të hiqte disa pengesa për shpërndarjen e shpejtë dhe në shkallë të gjerë, do të ulte kostot e shpërndarjes dhe do t’i lejonte njerëzit të vaksinohen vetë. Në shtëpi”.

“Ndërsa lehtësia e administrimit është thelbësore sot për të përshpejtuar nivelet e inokulimit, një vaksinë orale mund të bëhet edhe më e vlefshme – përfundoi ai – në rast se përforcuesi vjetor bëhet thelbësor si për vaksinën standarde të gripit”.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here