Prova të mëtejme se vitamina D mund të mbrojë njerëzit nga koronavirusi janë shfaqur sot, pasi një studim zbuloi se mangësitë në lëndën ushqyese të diellit janë katër herë më të zakonshme në mesin e pacientëve me simptoma më serioze të virusit.

Një mal hulumtimesh nga e gjithë bota kanë dhënë një pamje të qartë se pacientët e infektuar, që nuk kanë mjaftueshëm vitaminë D kanë të ngjarë të përfundojnë në spital. Por, shkencëtarët deri më tani nuk kanë qenë në gjendje të përcaktojnë nëse mungesa e lëndëve ushqyese po i bën njerëzit më të prekshëm ndaj sëmundjes, ose nëse infektimi me Covid-19 bën që nivelet e vitaminës D në organizëm të bien.

Tani ekspertët spanjollë kanë zbuluar më shumë evidenca, që sugjerojnë që edhe suplementet e lira të vitaminës D, mund të jetë efektive. Ekspertët e Universitetit Cantabria në Spanjë kanë vëzhguar 216 pacientë me Covid-19 dhe i kanë studiuar të dhënat e tyre.

82% e pacientëve ishin me deficiencë të vitaminës D, ndërsa vetëm 18% kishin nivele adekuate të përbërësve me përmbajtje të duhur të vitaminës D. Si rrjedhojë, personat që kishin nivele të ulta të vitaminës D kishin të zhvilluar simptoma më serioze të sëmundjes në krahasim me ata që kishin nivele normale të kësaj vitamine.

Hulumtuesit spanjollë tani janë duke bërë thirrje, që trajtimi i pacientëve me koronavirus të bëhet duke përdorur suplemente të vitaminës D.

Sipas shkencëtareve, njerëzit të cilët i ekspozohen shumë pak diellit, njerëzit me lëkurë të errët, si dhe personat me mbipeshë e kanë më të vështirë ta absorbojnë këtë vitaminë, prandaj duhet të kujdesen për të arritur nivelin e duhur të saj.

Mbi 80% e pacientëve të shtruar në spital për COVID kanë mungesë të vitaminës D, një lëndë ushqyese që është gjithashtu e rëndësishme për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Kjo tregohet nga studimi i botuar në Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dhe i kryer në Spanjë nga grupi i José Hernández, i Universitetit të Cantabria në Santander.

Të dhënat, megjithëse lidhen me një spital të vetëm spanjoll, janë të rëndësishme sepse konfirmojnë studimet e mëparshme epidemiologjike sipas të cilave mungesa e vitaminës D është më e përhapur në vendet ku koronavirusi ka treguar agresivitet më të madh, duke shkaktuar më shumë vdekje.

Ekspertët zbuluan se mbi 8 në 10 pacientë të pranuar në spitalin spanjoll për COVID gjatë valës së parë të infeksioneve kishin mungesë të vitaminës D, veçanërisht burra, të cilët përgjithësisht kanë një vdekshmëri më të lartë se gratë. Ai gjithashtu zbuloi se sa më e theksuar të jetë mungesa e vitaminës, aq më të mëdha janë shënjuesit inflamatorë të shoqëruar me infeksion të rëndë në gjakun e pacientëve.

Nëse roli mbrojtës i vitaminës D kundër COVID-19 konfirmohet (një gjykim i madh klinik aktualisht është duke u zhvilluar në MB për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje) një qasje parandaluese mund të jetë shërimi i mungesës së kësaj vitamine, veçanërisht tek individët më të ndjeshëm të moshuarit, pacientët me sëmundje të tjera si diabeti dhe personeli shëndetësor, veçanërisht në institucionet e kujdesit afatgjatë, ose të gjitha popullatat më të rrezikuara të sëmuren me COVID-19 në një formë të rëndë dhe me ndërlikime – përfundon Hernández.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here